Achter de schermen
Achter SteedsWeer meteopresenties schuilt de naam van Henk Louwsma (1948). In 2003 de Vut-leeftijd bereikt bij de Koninklijke Luchtmacht na een loopbaan van 35 jaar in het weer als luchtvaartmeteoroloog.

1968 - als "jonkie" bij de Luchtmacht gekomen als Weerwaarnemer.
1976 - briefer vliegende squadrons, waarbij piloten op maat gesneden weers-informatie voor hun missie ontvangen.
1992 - functie van luchtvaartmeteoroloog en 24-uurs verwachtingen vervaardigen voor het vliegverkeer op een vliegbasis.
1999 - 2003 hoofd van de Meteorologische afdeling van een vliegbasis.                                                                                                              
Werkzaam geweest op verschillende vliegbases, weersverwachtingen geschreven voor vele uiteenopende vliegtuigtypen: van korte vluchten op lage hoogte van een heli, tot routeverwachtingen voor langeafstandsvluchten op grote hoogte.

Ging in de beginjaren alles bij de meteorologische diensten nog met de hand en werkte de apparatuur mechanisch, in de loop der jaren heb ik dit alles met de komst van de computer zien veranderen.

Eind zestiger, begin zeventiger jaren werden de weerkaarten nog geheel met de hand vervaardigd: een weerkaart, een lijst met vercijferde weerberichten voor je en dat maar omzetten in iets dat een "plotje" heette en dat onder een dubbeltje moest passen! En dan na twee uur intensief plotten was de weerkaart gereed om door de meteoroloog geanalyseerd te worden, eveneens met de hand.

Eind jaren tachtig deden de eerste lijvige computers hun intrede in de meteorologische diensten en daarna is het heel snel gegaan: niets meer met de hand, de meeste apparatuur electronisch en alles snel, heel snel beschikbaar. Leve de computer!

 
 
HomeSteedsWeer?Achter de schermenLezingenaanbodContactLinksAfbeeldingengalerij